Hip Hap HOP-festival na een grootse oogst

Het najaar goed van start? Feest dan mee met De Roos tijdens het Hip Hap HOP-festival op zaterdag 22 september 2018! Dat wordt georganiseerd door Bierbrouwerij De Roos en Fré van Dal, samen met de Beekse molen De Doornboom, om zo de oogst van de eerste eigen Roos-hop te vieren. Ontdek alles over de oogst en verwerking van hop. Eet en drink allerlei hapjes en bieren die hop-gerelateerd zijn. Geniet van de nazomer met een goed glas bier, het oude ambacht in het vizier en echte Beekse muziek op het podium.

Toen in maart 2018 de palen op het hopveld de grond in gingen, konden Fré van Dal en de vrijwilligers van Bierbrouwerij De Roos niet bevroeden, dat de hopoogst zo overweldigend zou zijn. Tientallen vrijwilligers van binnen en buiten de Roosorganisatie hebben de afgelopen weken hard gewerkt om alle rijpe hopbellen van de 150 ranken te plukken; een hels karwei, met een hemelse opbrengst! De klus is nog niet volledig geklaard, maar de tijd is wel rijp voor het oogstfeest. Op zaterdag 22 september 2018 wordt daarom het Hip Hap HOP-festival georganiseerd.

Op de hoofdlocatie aan de Roovertsedijk 1 zal een ware hop-experience beleefd kunnen worden. Vanaf twee uur in de middag zal het een bruisend, energiek feest worden, dat tot een uur of negen door zal gaan. Een sfeerverslag van de aanplant en de opgroei van de hop, uitleg over en demonstratie van de oogst en het drogen van de hop in de hopeest ofwel droogoven en natuurlijk alles over het bewaren en verwerken van de hop. In de foodcourt kan brood van de molenbakker en borstelbrood gekocht worden en een bakker bakt verse bierworstenbroodjes. Er zijn hopworsten en diverse ‘bierhapjes’ te koop. Daarnaast zijn er in de beercourt verschillende bieren te proeven, waarin de vijf geteelde hopsoorten gebruikt zijn. Live muziek wordt verzorgd door de Beekse coverband WASKO, vanaf vijf uur. Ook andere optredens zullen zijn en dat alles tegen de achtergrond van het hopveld. Bij slecht weer zal alles plaatsvinden in de loods bij het hopveld.

Ook aan de St. Sebastiaanstraat zal er van alles te doen zijn. Museum en proeflokaal van De Roos zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Ook de brouwerij zal die middag open zijn voor publiek, iets wat anders niet gebruikelijk is omwille van de hygiëne. In de brouwerij zal een greenhop bier gebrouwen worden.

Molen De Doornboom biedt van 10.00 uur tot 17.00 uur het gebruikelijke programma gratis aan. Vanwege de restauratie draait de molen niet, maar de molenaar is in de molen wel aan het werk en vertelt maar wat graag over de verschillende werkzaamheden. De heemtuin is ook geopend, alwaar de verschillende kruiden bekeken kunnen worden die in bieren, broden en andere gerechten gebruikt kunnen worden.

Wie een van de drie feestlocaties bezoekt, zal ook naar de andere twee willen. Daarom rijdt er een huifkar tussen het hopveld, De Roos en De Doornboom. Liever lopen of op de fiets? Geen probleem, want er liggen mooie wandel- en fietsroutes voor u klaar. Het zou fijn zijn als u de auto thuis laat staan, omdat het aantal parkeerplaatsen op alle drie de locaties beperkt is.

Voor diegenen die nog graag een keer zelf willen meeplukken, is er die dag een mogelijkheid: de laatste hop wordt vanaf 9.00 uur geplukt en iedereen die wil, kan daaraan deelnemen. Meld je dan vanaf 9.00 uur bij het hopveld.

Tijdens het Hip Hap HOP-festival geldt uiteraard: Geen 18? Geen druppel.

Vrijwilligers van De Roos en van De Doornboom zien u aanstaande zaterdag graag ‘hoppy’ worden tijdens het Hip Hap HOP-festival!

Published on: 15 september 2018
Posted by: Eric Abrahams