Bierfestival pROOSt
Zondagmiddag 13 september 2020

Bierfestival pROOSt

Kom op zondagmiddag 13 september 2020 genieten van smaakvolle ambachtelijke bieren op de Vrijthof in Hilvarenbeek. Vanaf 13 uur organiseert Bierbrouwerij De Roos het jaarlijkse Bierfestival pROOSt. Op de Vrijthof en bij de brouwerij is die middag volop te horen, te zien en te proeven. Het festival duurt tot 19 uur en is gratis toegankelijk. Er worden proefglazen en munten verkocht waarmee u bij de stands een drankje kunt halen.

Programma 2019

Zondag 8 september 2019

13.00 – 14.00 uur: Brabantse Koffietafel

Goed gezelschap en verschillende heerlijke streekproducten, waaronder een overheerlijke Rooslikeur, vormen de hoofdingrediënten van het buffet.
Deelname: € 10,- per persoon.
Vouchers hiervoor zijn verkrijgbaar bij De Roos en bij Hilvarenbeek Infopunt aan de Vrijthof 11. Voor aanvang van de Brabantse Koffietafel zijn vouchers verkrijgbaar bij de muntenstand op het binnenplein.
Ons eigen Rooskoor zal onder begeleiding van hun accordeonist een sprankelend sfeervol optreden verzorgen.

14.00 – 19.00 uur: Bierfestival pROOSt

Ambachtelijke brouwerijen

Ondergebracht in een gezellige stand, presenteren ambachtelijke bierbrouwerijen zich op en rondom de Vrijthof, waar het gras nog groener is dan bij de buren. Met dit jaar Brouwerij Nicolaas uit Goirle, Brouwerij D’n Hopper uit Kaatsheuvel, De Lastige Broertjes uit Oosterhout, Reuzenbier uit Moergestel, KraftBier uit Tilburg, De 3 Horne uit Kaatsheuvel, Muifelbrouwerij uit Oss (winnaar van Brabants Lekkerste Bier 2015), Wilskracht uit Ravenstein (winnaar van Brabants Lekkerste Biert 2016), Brouwerij Belgica uit Made (winnaar van Brabants Lekkerste Bier 2017) , Brouwerij Bliksem uit Breda (winnaar van Brabants Lekkerste Bier 2018), Brouwerij Rufus uit Heeze en Bierbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek
En natuurlijk zijn aanwezig de drie genomineerden van Brabants Lekkerste Biertje 2019. Zo kunt u zelf beoordelen wie volgens u de prijs van het Lekkerste Brabants Bier het meest verdient.

Brabants Lekkerste Bier 2019

Voor de vijfde keer organiseren de Brabantse dagbladen samen met Bierbrouwerij De Roos de verkiezing ‘Lekkerste Bier van Brabant’. De drie finalisten presenteren hun lekkerste bier tijdens het festival. Aan het eind van de middag vindt de ontknoping plaats en maakt Andy Marcelissen, de juryvoorzitter en de Brabants kampioen Tonpraten, bekend welke brouwerij er in dit lustrumjaar met de felbegeerde titel ‘Brabants lekkerste Bier’ vandoor gaat.

De genomineerden zijn dit jaar: Kiele Kiele (5,2 %) van De Deftige Aap uit Nuenen in samenwerking met Arnhemse brouwer. Chinees rijstbier, op smaak gebracht met gemberwortel, citroengras en rawit pepers. Het brouwsel paste maar net in de maischketel: kiele kiele dus.
DDH Double IPA (8%) van Hooglander uit Aarle-Rixtel. Dubbel gehopt voor de fruitigheid. Tropisch, met aroma’s aan ananas, mango en citrus. De Mosaic, El Dorado en Citra hoppen zorgen voor een sappige smaakervaring.
Rhodesian (11,3%) van Frontaal uit Breda. Zoete barleywine, Amerikaanse stijl. Karamel met tonen van koffie en roodfruit. Bijzonder: Rhodesian zit voor de derde keer bij de genomineerden. Is drie keer scheepsrecht?

Muziek

Ook wat muziek betreft, zit u tijdens het festival weer meer dan goed op de Beekse Vrijthof en de binnenplaats van de brouwerij.
Net als de voorgaande jaren treden Peer en Luc op. Zij weten steeds op onnavolgbare wijze bijdragen aan de gezellige, vrolijke Brabantse sfeer op de binnenplaats van Brouwerij De Roos.
De muziekgroepen Saxebelle en de Dommelaers verzorgen optredens op de Vrijthof.

De Dommelaers, de rockbrassband uit Eindhoven
Met een sterke allround bezetting en een flinke portie muziek uit de jaren 70, 80, 90 en 00, presenteren zij een breed repertoire variërend van de Doobie Brothers, de Rolling Stones en Stray Cats tot Anouk en Nirvana en vele anderen.

De Saxebelle
SaxeBelle is een enthousiaste vrouwenband uit Haarsteeg en omstreken (Noord Brabant). Wat deze band zo bijzonder maakt, is dat deze alleen maar bestaat uit slagwerkers en saxofonisten. De huidige bezetting bestaat uit 2 slagwerkers, 3 sopraansaxen, 7 altsaxen, 5 tenorsaxen en 3 baritonsaxen.

De museale kraam op het festival terrein

Op het festivalterrein is De Roos niet alleen met haar bieren aanwezig, maar ook met een museale kraam. Daar kunt u informatie krijgen over het museum met haar oude brouwerij, maar ook over de nieuwe brouwerij, het proeflokaal en de mogelijke arrangementen. Ook kunt u er zien, voelen en ruiken wat hop is en hoe de hop geplukt wordt. Ook is staat er “de geuromaat”. Weet u niet wat een geuromaat is? Kom kijken, ruiken en de geuren proeven.

Rondleidingen om 14 en 16 uur
Het museum van De Roos kunt u tijdens het bierfestival op vaste tijdstippen bezoeken onder begeleiding van een gids. Om 14 uur en om 16 uur zijn er in ieder geval gratis rondleidingen.

Masterclass over de opkomst van pilsenerbier om 15 uur
We zijn heel blij dat Roel Mulder, historicus en schrijver van verschillende boeken over bieren, een masterclass wil komen verzorgen over de opkomst van het pilsenerbier en de invloed daarvan op kleine dorpsbrouwerijen. Die masterclass vindt om 15 uur plaats. Nadere informatie erover krijgt u bij de museale kraam. De masterclass kunt u gratis bijwonen. We zijn wel blij als u een vrijwillige donatie wilt doen. En: vol = vol.

Fotospeurtocht voor kinderen
En natuurlijk is er een fotospeurtocht voor de kinderen, af te halen en in te leveren bij de museale kraam.

Bedford
De door Roosvrijwilligers opgeknapte antieke Bedford zal uiteraard te bezichtigen zijn op het Vrijthof.

Kortom: op 8 september is er meer dan genoeg te proeven, te zien en te horen voor iedereen!

Tijdens Bierfestival pROOSt geldt uiteraard: Geen 18? Geen druppel!

Wijzigingen voorbehouden.

Houd deze website en onze Facebook-pagina in de gaten voor meer informatie over het bierfestival.