Vrijwilligers slaan handen ineen

‘Van Beekse toren naar hemels bier’

Vraag een Bekenaar op de Vrijthof naar de ‘urste hekkes’ en er wordt ongetwijfeld zelfverzekerd naar boven gewezen: de toren van de Hilvarenbeekse St. Petruskerk is het onderwerp. Vraag vervolgens waar Roosachtig lekker bier wordt gebrouwen en er wordt naar een andere hoek van het plein gewezen: Bierbrouwerij De Roos. Grote kans ook, dat de betreffende Bekenaar zijn dorp wel eens vanaf de ‘urste hekkes’ heeft bekeken en in het proeflokaal van De Roos een Bikse Tripel heeft gedronken.

De vrijwilligers van Stichting Beheer Beekse Toren en van Bierbrouwerij De Roos hebben de handen ineen geslagen om bezoekers van ons dorp een middagvullend programma te bieden. Het arrangement ‘Van Beekse toren naar hemels bier’ start aan de voet van de toren. Een gids neemt de bezoekers via de eeuwenoude stenen wenteltrappen mee naar de verschillende verdiepingen, om daar over de bijzonderheden te vertellen. Op de bovenste verdieping die voor bezoekers toegankelijk is, ‘de urste hekkes’, gaat de stenen toren over in de houten spits. Het uitzicht in de vier windstreken is bij helder weer magnifiek. Dan wordt ook weer duidelijk hoe centraal Hilvarenbeek ligt tussen verschillende grote steden en attractieparken.

Na de afdaling worden de bezoekers door het museale pand van bierbrouwerij De Roos gegidst. In 1877 startte de toenmalige brouwer er een bierbrouwerij, die in 1933 het loodje legde. De brouwinstallatie werd verzegeld en men liet de boel voor wat hij was. De dikke laag stof, die zich van de inventaris meester maakte, werd eind vorige eeuw verwijderd. Toen pas, werd de schat aan brouwgegevens zichtbaar. De bierbrouwerij werd niet voor niets uitgeroepen tot meest bijzondere brouwerij van Brabant. Het is dan ook de enige authentieke dorpsbrouwerij van ons land.

Ten slotte eindigt het arrangement in het proeflokaal van De Roos, waar verschillende Hilvarenbeekse bieren op tap staan. Daar kan uit al het lekkers dat De Roos te bieden heeft, een hemels bier worden uitgekozen om te proeven.

Het arrangement duurt ongeveer 2,5 uur en is te boeken voor groepen van 10 tot 20 personen en is niet aan te raden voor bezoekers die slecht ter been zijn. Voor meer informatie of het boeken van dit arrangement, kan contact worden opgenomen met  Stichting Beheer Beekse Toren (info@beeksetoren.nl) of Bierbrouwerij De Roos (deroos@museumbrouwerij.nl).

Kijk hier voor de tarieven van dit arrangement en andere arrangementen.

Published on: 26 juni 2018
Posted by: admin